حمیرا دهقانی افزود: آلودگي برنج با فلزات سنگين يكي از موارد محتمل آلودگيهاي محيطي است كه طي آن تحت شرايط خاصي از قبيل آلودگي آب، خاك و نزديكي مزارع برنج به مراكز صنعتي و فاضلابهاي مربوطه، عناصر سنگين به برنج منتقل شده و در آن تجمع پيدا ميكنند.
وی بیان کرد: شايعترين موارد آلودگي برنج با آرسنيك، كادميم، جيوه و سرب بوده که نقشي در رشد و حيات انسان نداشته و دريافت آنها در مدت طولاني، با تجمع در ارگانها (كبد، كليه، خون و استخوان) و اختلال در عملكرد آنها موجب مسموميت و عوارضي از جمله سرطانزايي و ایجاد نقص مادرزادی در نوزادان میشود.
دهقانی تصریح کرد: از آنجایی که برنج دومین غذای اصلی در ایران بعد از گندم است خیساندن آن به مدت 3 ساعت و 3 بار شستشو با آب فراوان برای از بین بردن آرسنیک توصیه شده است.
مسئول بهبود تغذیه شبکه بهداشت و درمان دشتستان گفت: در برنج 10 برابر غلات دیگر آرسنیک تجمع یافته و شستن برنج در هنگام طبخ باعث کاهش آرسنیک به میزان 50 درصد میشود. در برنج سفید، بیشتر فلزات سنگین از طریق آب سرد و در برنج قهوهای، بیشتر از طریق آب گرم خارج میشود.
وی تصریح کرد: نحوه پخت برنج بر میزان آرسنیک باقیمانده در برنج پخته شده موثر بوده و در روش کته کردن برنج یا پخت با ماکروفر، آب در برنج باقی مانده و هیچ گونه آرسنیکی از آن خارج نمیشود ولی در روش آبکشی مقداری از آرسنیک برنج خارج میشود.
دهقانی بیان داشت: پختن برنج با حجم زیاد آب، روش دیگر پخت و بهترین روش برای کاهش میزان آرسنیک با کاهش حداقلی مواد مغذی برنج بوده و در این روش میزان ریز مغذیهای برنج مثل ویتامینهای گروه B از بین نرفته و ارزش غذایی برنج حفظ میشود.
انتهای پیام/س.غ/3030
آخرین اخبار حوزه سلامت را از ما بخواهید